Pulsvisserij moet verboden worden. Het Europees Parlement heeft gestemd voor een totaalverbod op het vissen met stroomstootjes op platvissen.
De uitkomst is een zware slag voor de Nederlandse pulsvissers, die veel hebben geïnvesteerd in de nieuwe technologie die volgens hen ook nog eens duurzamer is.
Pulsvisserij gebeurt met een sleepnet (de pulskor) dat de zeebodem niet omwoelt, maar met stroomdraden bewerkt om de vissen op te schrikken. De techniek bespaart veel brandstof en dus kosten.
Pulsvissen is een Nederlandse uitvinding en de Nederlanders zijn vrijwel de enigen in Europa die het op grote schaal doen.
Volgens de tegenstanders is de methode schadelijk voor vis en milieu en een oneerlijke vorm van concurrentie van kleinere vissers. Zij willen een totaalverbod. Vooral Franse beroepsvissers zijn woedend op de Nederlanders die met pulsvisserij volgens hen alle tong en schol opvissen.
Bekijk in de onderstaande reportage van de BBC hoe pulsvissen precies werkt:
Nepnieuws over pulsvissen
Door de stemming is de toekomst van de Nederlandse kotters die met een sleepnet (pulskor) elektrisch op tong en schol vissen onzeker. Ongeveer tachtig Nederlandse kotters hebben momenteel een Europese ontheffing om te pulsvissen.
In november stemde een kleine meerderheid in de visserijcommissie van het Europees Parlement nog voor het toestaan van de methode onder strikte voorwaarden.
"Dit is een ramp voor de Nederlandse visserij en de kottersgezinnen. De inkomens van vierhonderd gezinnen komen hierdoor op de tocht te staan", reageert EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierink (CDA). "Het gaat totaal tegen de trend in naar meer milieuvriendelijkheid. Deze techniek bespaart juist de bodem en brandstof. Het is nu aan minister Carola Schouten en de Europese Commissie om te redden wat er nog te redden valt."
Onzinverhalen van tegenstanders hebben volgens Schreijer-Pierik de Nederlandse pulsvisserij de nek omgedraaid. "Op basis van nepnieuws heeft zich een monsterverbond van protectionisten, activisten, extreemrechts en extreemlinks in dit parlement gevormd om de doodsteek toe te dienen voor vissersplaatsen als Urk, Den Helder, Scheveningen, Stellendam en een enorm deel van de Nederlandse kottervloot", zei ze eerder.
Gemist kans voor Europa
Volgens collega Jan Huitema (VVD) is het verbod "een gemiste kans voor Europa''. "De Nederlandse visserijsector heeft een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee we efficiënt en vooral duurzaam kunnen vissen. Andere landen hebben deze methode links laten liggen en schrikken nu van het succes van de Nederlandse vloot. Om die reden en die reden alleen zijn ze hun Europese parlementariërs gaan lobbyen om deze techniek in de EU te verbieden. Helaas met succes."
Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) heeft Nederland zich in eigen voet geschoten door veel meer vergunningen af te geven dan Europees was afgesproken. "Dat heeft kwaad bloed gezet bij onder anderen Franse vissers die hun viswater leeggevist zien worden door Nederlandse schepen."
De afspraak is dat 5 procent van de vloot uit pulsvissersboten mag bestaan maar Nederland heeft 84 ontheffingen, ofwel bijna 30 procent. In 2019 al lopen 62 vergunningen af.
"Met een bescheiden toelating kan grondig onderzoek worden gedaan naar mogelijke schade op langere termijn", aldus Eickhout. "Als die er niet is, kan de puls worden uitgebreid.''
Peter van Dalen (ChristenUnie) noemt het "een diep zwarte dag voor de Nederlandse visserij. Nepnieuws heeft gewonnen, niet de argumenten."
Schouten: fel verzet tegen verbod pulsvissen
Minister Carola Schouten (Landbouw) noemt het "onbegrijpelijk" dat het Europees Parlement een totaalverbod op pulsvissen eist.
"Het lijkt erop dat emoties en sentimenten hebben gewonnen van feiten en resultaten van onafhankelijk onderzoek. Dat is geen goede zaak. Wij zullen ons fel verzetten tegen een verbod en uiteraard blijf ik de belangen van de Nederlandse pulsvloot verdedigen", reageert ze op de uitkomst van de stemming in Straatsburg.
Ze wijst erop dat de positie van het parlement "niet allesbepalend'' is. Het moet nu gaan onderhandelen met de Europese Commissie en de EU-ministers.
Schouten: "De inzet van Nederland daarbij is helder. Pulsvisserij is de toekomst. Deze Nederlandse innovatie heeft tal van voordelen, zoals veel minder schade aan de zeebodem, halvering van ongewenste bijvangst en een enorme brandstofbesparing. Pulsvisserij is veel duurzamer dan de verouderde boomkor-techniek. Verbieden is dus onlogisch.''
De minister wil op korte termijn met de sector overleggen over de situatie en mogelijke vervolgstappen.
Vissers 'in zak en as' over lot pulsvisserij
Nederlandse vissers zijn "geschokt" dat het Europees Parlement een einde wil maken aan pulsvisserij. Daardoor is de toekomst voor meer dan vijfhonderd vissers in Nederland opeens hoogst onzeker geworden.
"Bedrijven zijn in zak en as'', verklaart voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond. "Dit zijn veelal papa-mamabedrijven. Zij weten niet wat ze nu moeten doen: hun boot verkopen?"
"We moeten een strijdplan bedenken'', aldus Anton Dekker, vicevoorzitter van de Vissersbond en getuige in Straatsburg van de stemming in het EU-parlement.
De vissers hebben de hoop nog niet helemaal opgegeven omdat het parlement, de Europese Commissie en de EU-ministers nu gaan onderhandelen over het visserijbeleid waarvan de puls onderdeel is. EU-parlementariërs Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Peter van Dalen (ChristenUnie) roepen EU-commissaris Karmenu Vella (Visserij) op zijn voorstel in te trekken en opnieuw te beginnen.
Vella ziet wel toekomst in de pulstechnologie.